bootstrap slideshow

DRUMS

Etno, Jazz, World music

A ZENEKARRÓL

2000


Az együttes tagjai - mint a nevük is mutatja - az élet legfontosabb dolgának a lüktetést, a ritmust tartják, s ez a hozzáállás alapjaiban határozza meg zenéjüket. Etno-dzsessz, mondhatnánk muzsikájukra leginkább, ha ezzel nem határolnánk be óhatatlanul azt a szabadon lélegző és ívelő zenét, mely egyszerre szorító és felemelő, szépségesen fájdalmas és fájdalmasan szépséges. Magyar népzenei és amerikai dzsessz-rockos gyökerekből táplálkoznak, néha közvetlenül, máskor közvetve, zongora, szaxofon, dob, basszus és bongók felelgetnek itt egymásnak, illetve haladnak párhuzamosan. <br><br> A zenekar tagjai 1992-őt jelölik origónak, Vázsonyi János (alt- és szopránszaxofon) és Molnár Gábor (dobok) ezidő tájt döntöttek közös zenekar mellett, ehhez csatlakozott íziben Mogyoró Győző (bongók, ütőhangszerek), Lang András (billentyűs hangszerek), a basszusgitáros pedig az elsô pár évben Patyi Sándor, majd  Szkladányi András.


Az együttes neve tulajdonképpen egy hirtelen ötlet eredménye: a Drum nevű neves dohánymárkához az égvilágon semmi köze, bár próbálkoztak az együttműködéssel. E kapcsolat ki is merült abban, hogy a dohányosoknak tetszett a zene, de dohányt adni hozzá nem akartak. (Molnár szerint a tehetetlenségi együttható arrafelé igen nagy.)

 A Drums igazi szerelemzene. Aminek legfőbb sajátossága, hogy nem tud elmúlni. Volt ugyan egy hosszabb szünet, de egy éve Szaki születésnapján (Szkladányi András) újra fellángolt. János jön megy, most épp jön…

JAZZ

jazz

A dzsessz (angolul jazz) egy zenei stílus, amelyre jellemző a blue note-ok (az európai zene hangközeinek módosításából, a leggyakrabban a terc, ritkábban a szeptim és a kvint nem egészen félhangnyi szűkítéséből született hangok), szinkópák, szvingelés és párhuzamos ritmusok alkalmazása. A stílus legfontosabb jellegzetessége az improvizáció. fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással volt/van a többi zenei irányzatra is.
A dzsessz ma is folyamatosan fejlődik, egyre újabb stílusok jelennek meg.

ETNOJAZZ

etnojazz

Ethno Jazz, a form of Ethno Music, is sometimes equaled to World Music or is regarded as its successor, particularly before the 1990s. An independent meaning of "Ethno Jazz" emerged around 1990 with globalisation and later the Internet as well as the commercial success of Ethno groups and musicians.

WORLD MUSIC

world music

World music is a musical category encompassing many different styles of music from around the world, including traditional music, neotraditional music, and music where more than one cultural tradition intermingle. World music's inclusive nature and elasticity as a musical category pose obstacles to a universal definition, but its ethic of interest in the culturally exotic is encapsulated in Roots magazine's description of the genre as "local music from out there". The term was popularized in the 1980s as a marketing category for non-Western traditional music. Globalization has facilitated the expansion of world music's audiences and scope.[citation needed] It has grown to include hybrid subgenres such as world fusion, global fusion, ethnic fusion and worldbeat.

Molnár Gábor

dobok

Szkladányi András

bass

Vázsonyi János

szaxofon

Lang András

billentyűk

Mogyoró Győző

ütősök

KONCERTEK

A változtatás jogát fenntartjuk
HOT!

2018

január 20.
18. 20h
Fonoujpest - a FSzEK újpesti zenetára

PHOTO

1992-2017
Fotó: Gödör klub 2016

CONTACT

Akár most rögtön is írhatnál, hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot

SHARE THIS PAGE!